fredag den 22. februar 2013

Kødcollage & patchworkbøffer



Klumme fra Mad & Venner


Kødcollage & patchworkbøffer


Af: Anne Hjernøe
Mens jeg skriver denne klumme, sidder Folketingets fødevareudvalg og diskuterer kødklister. Alene ordet i sig selv er skræmmende, og når man skriver kødklister i et Word dokument, vil ordbogen slet ikke acceptere det, men sætter en fed rød streg under. Vi forstår hinanden Word og jeg.

Diskussionen går lige nu på, om regeringen skal sige ja til at støtte et forslag fra EU-kommissionen om, at tillade brugen af kødklister til, at klistre ellers ubrugelige kødstykker sammen til bøffer og stege.
Tænk at det overhovedet skulle være nødvendigt at diskutere.

Enzymet thrombin, som man bruger til kødklister, findes naturligt i okse- og svineblod. Det betyder i følge Fødevarestyrelsen, at kødklister ikke umiddelbart er sundhedsskadeligt, hvilket selvfølgelig en væsentlig faktor.
Men jeg må alligevel indrømme, at jeg finder brugen af kødklister både uetisk og utiltalende.

Både fordi vi altid vil være i tvivl om kødets kvalitet, smag og beskaffenhed, men også fordi det, efter al sandsynlighed bliver muligt, at producerer noget meget billigt kød af udskæringer der ellers burde kasseres.
Billigt kød i køledisken resulterer desværre ofte i, at det endnu engang er de studerende, pensionisterne og de børnerige familier, der ender med at blive taberne. For det er jo ikke altid lige dem, der går ud og betaler i dyre domme for velhængt, økologisk limousinekvæg. De bliver som oftest nødt til at tænke over til hvad og hvor de lægger deres penge, og nu er det billige kød ikke bare billigt, det er også et puslespil holdt sammen af størknet svine- eller okseblod.

Jeg kan lige forestille mig hvordan det bliver at arbejde på et slagteri. Det bliver ren Jørgen Clevin. Alle slagtereleverne møder op om morgenen med en saks i lommen, og så går de i gang med at klippe og klistre. Alt det kød på bøffen der ser en smule suspekt ud klippes af og nye stykker klistres på, det bliver fast arbejde for de fingernemme.
Man kan blot håbe på, at hvis det bliver tilladt at lege med vores mad på den måde, så bliver det tydeligt anført på kødets emballage i supermarkedet og på restauranternes menukort.  

Hvor der på supermarkedets emballage nok blot vi stå ”kødklister” på et lillebitte klistermærke, så vil man på restauranternes menukort, måske i fremtiden kunne bestille retter som ”kødcollage” og ”patchworkbøf”.

I min familie har vi for længst skiftet næsten alt det røde kød ud med fisk, skaldyr og fjerkræ. Der er langt mellem stegene og bøfferne, og hvis kødklister kommer på listen over tilladte tilsætningsstoffer, ja så bliver der altså endnu længere.
I skrivende stund er det heldigvis endnu ikke tilladt at bruge kødklister, men alene det, at der er grund til at diskutere en eventuel tilladelse, syntes jeg er sørgelig.
Vi bevæger os ganske enkelt længere og længere bort fra en sund, naturlig og velsmagende kost, hvilket er en kedelig vej at gå.
For de fleste af os ved jo i bund og grund godt, at vi bliver hvad vi spiser, og jeg vil altså ikke være en kødcollage.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar